Αναγνώστες

Από το Blogger.
Τρίτη 31 Μαΐου 2011
Το Η2Ο2(οξυζενέ) ανάγει το ιωδοκόκκινο  KMnO4(Υπερμαγγανικό κάλιο) προς τα άχρωμα ιόντα Mn2+ με ταυτόχρονη παραγωγή οξυγόνου.Εξαιτίας του οξυγόνου που παράγεται παρατηρείται η ανάφλεξη της ξύλινης πυρωμένης ράβδου.
τμήμα θετικής κατεύθυνσης β' τάξης 2ου Γενικού Λυκείου Πειραιά.(2011).
Υπεροξείδιο υδρογόνου
Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2) είναι ένα χλωμό μπλε υγρό περισσότερο παχύρρευστο από το νερό
Κυριακή 22 Μαΐου 2011
Το πείραμα αυτό καταδεικνύει όχι μόνο την άνωση, αλλά επίσης τις επιπτώσεις του νόμου των ιδανικών αερίων και της αρχής PASCAL.Η πίεση εξωτερικά του μπουκαλιού μειώνει τον όγκο του και επομένως αυξάνει την πίεση του αέρα επάνω από το νερό. Σύμφωνα με την αρχή του PASCAL, η πίεση αυτή διαβιβάζεται σε όλα τα μέρη του μπουκαλιού. Αυτό αυξάνει την πίεση μέσα στο δοκιμαστικό σωλήνα. Η αυξανόμενη πίεση μειώνει
Τετάρτη 18 Μαΐου 2011
Νίκολα Τέσλα
Ο Νίκολα Τέσλα,(10 Ιουλίου 1856 - 7 Ιανουαρίου 1943), ήταν εφευρέτης, μηχανολόγος και ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Τα πρώτα χρόνια
Γεννημένος στο Σμίλιαν στην περιοχή Λίκα της σημερινής Κροατίας, άνηκε στη Σερβική κοινότητα της Αυστριακής Αυτοκρατορίας και αργότερα έγινε αμερικανός πολίτης. Πατέρας του ήταν ο ορθόδοξος ιερέας του χωριού Σμίλιαν.Ο Νίκολα από μικρή ηλικία εντυπωσιάστηκε από το φαινόμενο του ηλεκτρισμού όταν άρχισε να τρίβει το τρίχωμα των ζώων που είχανε στο πατρικό του. Από μικρός ήταν βιβλιόφιλος καθώς διάβαζε τα περιοδικά που δημοσίευε ποίηση ο πατέρας του και λάτρευε τον Ιούλιο Βέρν (1828-1905) και τον Εμίλ Ζολά (1840-1902).
 Σπουδές
Το 1863 μετακόμισε με τους γονείς του στο Γκόσπιτς όπου ο Νίκολα έλαβε τη βασική εκπαίδευση και έμαθε τη γερμανική γλώσσα. Το 1870 ο Νίκολα συνέχισε την εκπαίδευση του μέχρι το 1873 στο Real Gymnasium στη πόλη Ράκοβατς, κοντά στο Κάρλοβατς (σημερινό Κόρντουν) όπου και έμενε στο σπίτι της θείας του Στάνκα Μπράνκοβιτς. Εκεί ο καθηγητής του Μάρτιν Σέκουλιτς, μαζί με το συμμαθητή του Ιούλιους Μπαρτόκοβιτς, τον παρότρυναν να ασχοληθεί περισσότερο με τη μελέτη του ηλεκτρομαγνητισμού.
Κυριακή 15 Μαΐου 2011
Καύση μίγματος θείου(S) και σιδήρου(Fe).Η αντίδραση είναι εξώθερμη, και δημιουργείται πέτρωμα.Επίσης παράγεται υδρόθειο(H2S), το οποίο είναι ένα άχρωμο, πολύ τοξικό και εύφλεκτο αέριο με τη χαρακτηριστική οσμή των κλούβιων αυγών.
τμήμα θετικής κατεύθυνσης β' τάξης 2ου Γενικού Λυκείου Πειραιά.(2011).
Θείο
Το χημικό στοιχείο θείο ή θειάφι είναι το με σύμβολο S, ατομικό αριθμό 16 και ατομική μάζα
Δευτέρα 9 Μαΐου 2011
Το πείραμα αυτό ειναι μια οξειδοαναγωγική αντίδραση.
CH3CH2OH + KMNO4 + H2SO4 > 5CH3COOH + K2SO4 MnSO4 + H2O
Εκτός από την κύρια υπάρχει μια δευτερέυουσα αντίδραση KMnO4 με H2SO4 η οποία δίνει Mn2O7 (επτοξείδιο του μαγγανίου).Το επτοξείδιο του μαγγανίου,ως οξειδωτικό,πολύ ισχυρό,αντιδρά ακαριαία με οποιαδήποτε οργανική ένωση,στην περίπτωση μας αλκοόλη,και παράγει τις σπίθες.
(H2SO4 πυκνό 98%)
τμήμα θετικής κατεύθυνσης β' τάξης 2ου Γενικού Λυκείου Πειραιά.(2011).
Πέμπτη 5 Μαΐου 2011
Το πείραμα αυτό ειναι μια οξειδοαναγωγικη αντίδραση,αρκετά εντυπωσιακή.
8KCLO3 + C12H22O11 > 12CO2 + 12C + 8KCl +11H2O
τμήμα θετικής κατεύθυνσης β' τάξης 2ου Γενικού Λυκείου Πειραιά.(2011).
Τετάρτη 4 Μαΐου 2011
Carnot (1796-1832)
Ο Σαντί Καρνό ήταν Γάλλος στρατιωτικός και μηχανικός.Απόφοιτος της περίφημης Ecole polytechnique που ίδρυσε ο Ναπολέων για να αντιπαρατεθεί στην ανωτερότητα των Άγγλων στις επιστήμες.
Γεννημένος στο Παρίσι ήταν ο πρωτότοκος γιος του περίφημου στρατιωτικού ηγέτη και γεωμέτρη,Lazare Nicholas Marguerite Carnot, τον μεγαλύτερο αδελφό του Hippolyte Carnot, και θείος του  François Sadi Carnot (Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (1887-1894), γιος του Hippolyte Carnot).
Από την ηλικία των 16 ετών (1812), έζησε στο Παρίσι και παρακολούθησε το Polytechnique École. Μετά την αποφοίτησή του, έγινε αξιωματικός του γαλλικού στρατού πριν δεσμευθεί για την επιστημονική έρευνα, και έγινε το πιο γνωστό από τους συγχρόνους του Fourier που ενδιαφέρονται για τη θεωρία της θερμότητας. Από το 1814, υπηρέτησε στο στρατό. Μετά την τελική ήττα του Ναπολέοντα το 1815, ο πατέρας του πήγε στην εξορία. Αργότερα, απέκτησε μόνιμη άδεια απουσίας από το γαλλικό στρατό. Στη συνέχεια, αφιέρωσε χρόνο για να γράψει το βιβλίο του.

ΚύκλοςCarnot
Σύμφωνα με το δεύτερο θερμοδυναμικό νόμο,μια θερμική μηχανή δε μπορεί να έχει απόδωση 100%.Ποιός είναι όμως ο μεγαλύτερος συντελεστής απόδοσης που μπορεί να έχει μια μηχανή, όταν δίνονται οι θερμοκρασίες Th και Tc, των δεξαμενών θερμότητας της μηχανής ;
Το ερώτημα απαντήθηκε από τον Γαλλο μηχανικό.

Συνολικές προβολές σελίδας